hair transplant

Gosnell

Project: Gosnell Residence, Squamish BC
Contractor: Gary Ingram

This compact home is in a subdivision surrounded by the dramatic granite crags of the Howe Sound. The owner’s previous home was a large and very traditional looking log home. However, for their new home, they wanted a bright, minimal, energy efficient, compact, modern house. Our mandate was to maximize sunlight for heating and light, and to get high enough to capture ocean views. To maximize the passive solar possibilities, the house is fine-tuned to the orientation and literally opens up towards the south–like a sunflower–and turns it’s back on the north. The top floor is like private perch, with windows peaking out onto views of the nearby peaks. The interior is minimal, quiet
and Zen-like.

What makes the project unique?

At less than 1700 sq ft, the house is quite small. The uppermost floor, with living/dining/kitchen is just over 500 sq ft. We worked at making it feel much larger by strategically placing doors and windows that extend the views out, and with high ceilings.

Sprayed polyurethane foam insulation was used in the walls and ceilings to increase insulation values and to make the house airtight. We also used an electric fired boiler (rather than natural gas) for the radiant heating system to eliminate carbon emissions.

Materials such as exposed glulam beams and structural steel columns/brackets were used selectively and in highly visible locations to give the house a custom feel while keeping a lid on the budget.

Click on the images below to enlarge. Click Esc to stop